O nama

#VanrednoObrazovanje je inicijativa mreže organizacija predvođene Unijom srednjoškolaca Srbije, nastala iz potrebe društva i obrazovanja u vanrednom stanju u državi.

Naglašavajući kako inicijativa ove vrste nije postojala organizacije učesnice su odlučile da pokrenu Program #VanrednoObrazovanje za kvalitet obrazovanja i aktivnosti srednjoškolaca (u daljem tekstu: #VanrednoObrazovanje) kako bi bila uspostavljena mreža organizacija koje teže da zaštite prava učenika na kvalitetno obrazovanje, pravovremeno informisanje i pruže im na korišćenje kvalitetne aktivnosti koje mogu koristiti u slobodno vreme tokom trajanja vanrednog stanja.

U implementaciji Programa, uz Uniju srednjoškolaca Srbije, stoje i partnerske organizacije: Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije (NARNS), Unija parlamenata leskovačkih srednjoškolaca (UPLS), Unija Užičkih srednjoškolaca (UUS) i Prijatelji dece Srbije (PDS).

Program za opšti cilj ima zajedničko delovanje organizacija kako bi se osigurao visok kvalitet realizovanih obrazovnih programa, izgradnja efikasnog i efektivnog informacionog sistema o svim dešavanjima vezanim za obrazovanje i pružanje zainteresovanima kvalitetne aktivnosti za popunjavanje slobodnog vremena.

Specifični ciljevi su:

 • Koordinacija lokalnih i nacionalnih aktivnosti za srednjoškolce;
 • Uspostavljanje zagovaračkog kanala ka Ministarstvu i drugim relevantnim akterima u oblasti obrazovanja;
 • Diseminacija informacija od značaja za srednjoškolce u domenima nastavka obrazovanja, sadržaja u slobodno vreme, 
 • Umrežavanje srednjoškolaca i nastavnika na nacionalnom nivou radi deljenja edukativnog, kreativnog i zabavnog materijala;
 • Osnaživanje nastavnika i nastavnica za sprovođenje kvalitetnog obrazovnog programa i kontinuirano usavršavanje za korišćenje digitalnih tehnologija u obrazovanju;
 • Facilitiranje nastavka predstavljanja učenika u obliku Učeničkih parlamenata i drugih srednjoškolskih reprezentativnih struktura, kao i roditelja u obliku Saveta roditelja;
 • Osnaživanje srednjoškolaca i srednjoškolki za aktivnu participaciju u procesu učenja na daljinu;
 • Podrška procesu učenja na daljinu radi kreiranja što efikasnije, efektivnije i podstičuće atmosfere za učenje i razviće učenika.
 

Prema ciljevima #VanrednoObrazovanje od donosioca odluka zahteva:

 • Preduzimanje svih mogućih mera za kontanstanto praćenje kvaliteta sprovođene nastave na daljinu;
 • Osiguravanje prava učenika na reprezentaciju pred školama  u obliku Učeničkog parlamenta ili neke druge učeničke strukture;
 • Uključivanje učenika, nastavnika i roditelja kroz njihove reprezentativne strukture u sve korake planiranja i realizacije programa obrazovanja na nacionalnom nivou u toku ove situacije;
 • Uključivanje učenika, nastavnika i roditelja u proces praćenja efektivnosti, efikasnosti i kvaliteta obrazovnog procesa;
 • Obezbeđivanja podrške aktivnostima koje sprovode organizacije civilnog društva, institucije i neformalne grupe u cilju pružanja edukativnih i kreativnih programa za učenike i nastavnike u cilju podizanja svesti o razviću trenutne vanredne situacije i kvalitetnog ispunjenja njihovog vremena.
o_nama

Ukratko, želimo:

- da učenici, nastavnici i roditelji i dalje imaju nekog ko ih zastupa na lokalnom i nacionalnom nivou!
- da kvalitet obrazovanja i dalje ostane na visokom nivou!
- pravovremeno izveštavanje i deljenje informacija sa svim zainteresovanima, a ne postepeno!
- da predstavimo različite perspektive trenutnog stanja!
- kvalitetne aktivnosti za "ubijanje" slobodnog vremena!

U BROJKAMA

0
nastavnika i stručnih saradnika u Srbiji
0
udruženih organizacija
0
srednjoškolaca u Srbiji
0
minimum dana izolacije
0
srednjih škola zatvoreno

Vesti

Na dnevnom nivou objavljujemo tekstove o #ObrazovanjeuDobaKorone,  našim aktivnostima i informacije o razviću situacije u obrazovanju!

Resursi

Ova stranica deluje i kao resurs centar za učenike, nastavnike i roditelje. Možete pogledati ili dodati materijale, ideje i neke vaše prakse!

Naša grupa

Sve organizacije koje sprovode program #VanrednoObrazovanje su istaknute na nacionalnom ili na lokalnom nivou u polju obrazovanja sa učenicima, nastavnicima ili roditeljima, sa posebnim fokusom na kvalitet obrazovanja i predstavljanja ovih grupa pred institucijama i donosiocima odluka.