Uputstvo za formativno ocenjivanje

  1. OBAVEZA FORMATIVNOG OCENjIVANjA
    Ovo uputstvo za unošenje aktivnosti u esDnevnik sistem je urađeno u skladu sa uputstvom Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije o obaveznom formativnom ocenjivanju učenika za vreme vanrednog stanja usled epidemije COVID-19.

Kako bi nastavnicima olakšali vođenje evidencija o napretku učenika kroz funkcionalnost ,,Aktivnosti” u sistemu esDnevnik, nadogradnjom sistema od verzije 1.40.6 omogućeno je da izmenu i brisanje aktivnosti mogu da urade samo oni nastavnici koji su upisali aktivnost. Dodatno, ispod datuma aktivnosti dodata je i informacija o imenu nastavnika koji je uneo aktivnost.

Takođe, u svrhu kvalitetnog izveštavanja roditelja o napretku učenika omogućen je i prikaz unetih aktivnosti na portalu moj.esDnevnik.

2. UNOS AKTIVNOSTI
Aktivnost može da unese predmetni nastavnik u delu sistema imenik > tab ocene > dodaj aktivnost

Klikom na dugme dodaj aktivnost otvara se prozor gde se bira datum, jedna od tri ponuđene aktivnosti (smajlija), dok se pod ,,Beleška” upisuje formativna ocena. Formativne ocene i aktivnosti (smajliji) trebaju da budu usklađene.

Sve unete aktivnosti sa upisanim beleškama su vidljive i u imeniku na tabu ocene.

VAŽNO: U svrhu generisanja izveštaja i za lakše formiranje sumativnih ocena krajem školske godine, sem u imeniku, aktivnosti su vidljive i u izveštajima „Ocene i aktivnosti za učenike“ i „Ocene svih učenika“, kao na slikama ispod.

Izveštaj,,Ocene i aktivnosti za učenike”

Izveštaj ,,Ocene svih učenika”

  1. PRIKAZ AKTIVNOSTI NA PORTALU ZA RODITELjE
    Unete aktivnosti i formativne ocene vidljive su roditeljima na portalu moj.esDnevnik na vremenskoj liniji i u delu „aktivnosti“.

VAŽNO: Unete aktivnosti se prikazuju odmah po unosu, odnosno nema zadrške od 48 sati kao kod običnih ocena.

(Tekst je preuzet sa ove stranice)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *