Šta radi UNSS tim: Teodora Marković

Svakodnevna dešavanja nas dovode u različite situacije. Proglašenje vanrednog stanja je uticalo na život svakog pojedinca, na obaveze i aktivnosti koje smo do sada obavljali. Ipak kako se vanredno stanje privodi kraju svi se nadamo da će sve opet ići svojim tokom.

Teodora Marković, lokalni koordinator iz Niša, je želela da sa vama podeli par saveta kako da na najbolji način provedte ostatak karantina.

Šta radi Teodora Marković?

Šta ti misliš o nastavi na daljinu?

Đacima je omogućeno praćenje nastave i nastavak obrazovanja preko TV kanala i različitih platformi, ipak moje mišljenje o ovakvom načinu rada nije zadovoljavajuće. Previše vremena provodimo uz ekrane što utiče na naše zdravlje. Takođe, teže je savladati lekcije. Način predavanja zavisi od profesora. U ovakvoj situaciji je potrebno da učenici rade više nego inače kako bi savčadali pređeno gradivo. Profesori nas većinom ocenjuju preko eseja, seminarskih radova i prezentacija. Neki profesori nas zovu preko Vibera kako bismo odgovarali. S obzirom na to da smo okupirani obavezama oko škole i imamo manje slobodnog vremena, ne možemo se toliko posvetiti fizičkoj aktivnosti. Kako je dobra za zdravlje, fizička aktivnost je dobra i za odstranjivanje stresa i skretanje misli kako bismo se lepše osećali. Ipak situacija je takva kakva jeste i moramo da se prilagodimo.

Šta radiš u slobodno vreme?

 Svako veče nakon provedenog dana uz tehnologiju, odradim trening koji sama osmišljam. Vežbe možete naći na instagramu, jutjubu, aplikaciji, koju možete skinuti preko google prodavnice, i internetu. Ostatak svog vremena provodim čitajući knjige.

Šta ti najviše nedostaje da radiš?

Najviše od svega mi nedostaju moji prijatelji sa kojima se svakodnevno čujem preko društvenih mreža. Naravno, pozivi ne mogu zameniti izlaske sa njima, ali možemo se međusobno videti preko kamere.

Da li bi poručio nešto tvojim vršnjacima (kako da lakše prođu kroz ovaj period I poručio im nešto kao dodatnu motivaciju)?

Preporučujem i vama da iskoristite ovu situaciju što bolje možete,  tako što ćete raditi na sebi, čitati knjige, gledati filmove i serije i raditi ono što čini da se vi osećate bolje. Ukoliko nemate neku knjigu potražite je na internetu u pdf formatu. Ova situacija mnoge nas čini nervoznim, a time utičemo i na okolinu. Ako sednemo i zapitamo se zašto nam svaki dan u suštini prođe isto, dobićemo odgovor da ne koristimo vreme kako treba. Pokušajte da svaki trenutak iskoristite što bolje kako za vas tako i za ostale. Pozovite prijatelje i rodbinu, vidite kako su i razgovorom utičite pozitivno na njih, značiće im. Pazite na sebe i druge. Zdravlje je najbitnije i ono se ne može kupiti. U ovim teškim trenucima UNSS je tu za vas, pruža vam podršku i daje sve od sebe kako bi #VanrednoObrazovanje bilo što efikasnije i lakše.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *