Šta radi UNSS tim: Maja Stanimirović

Maja Stanimirović, lokalni koordinator iz Niša, je želela da sa vama podeli kako ona provodi vreme tokom izolacije, kao i da vam preporuči par zanimljivih knjiga za čitanje.

Šta radi Maja Stanimirović?

Svi smo mi navikli na izlaženje, druženje sa prijateljima, kao i odlazak na časove i vannastavne aktivnosti. U suštini, svi smo mi navikli na provođenje što manje vremena kod kuće. Ipak, zadesila nas je situacija sa virusom Covid-19 i pitanje je: šta i kako ćemo sada? Pre nego što smo se zatvorili u svoje domove kako bismo zaštitili i sebe i druge, često sam bila napolju sa društvom i provodila bar 10 sati van kuće dnevno.

Šta ti najviše nedostaje da radiš?

Moram priznati da je najteži deo prihvatiti to da narednih nekoliko meseci neću videti prijatelje, ali naravno za sve postoji rešenje, jer ipak, živimo u 21. veku, a društvene mreže idu u našu korist.

Kako ti vidiš razliku između nastave na daljinu I nastave u normalnim uslovima?

Što se tiče nastave na daljinu, postoje i prednosti i mane ovakvog načina rada. Mogla bih reći da mi se zapravo dopada ovakvo školovanje, ali da u normalnim uslovima nikada nisam ovoliko radila. Profesori i zadaci nas okupiraju sa svih strana i, kako izgleda, zahtevaju mnogo više nego ranije.

Kako se odvijaju vannastavnim aktivnostima u tvojoj školi tokom ovog perioda, i da li ti učestvuješ u njima (dodatna, sekcija…)?

Vannastavnih aktivnosti nema, ali uvek nam je dostupna opcija da se putem mejla obratimo profesorima u slučaju da nam je potrebna pomoć, što do sada nisam radila, mada verujem da su u svakom trenutku spremni izaći u susret. Naravno tu je i projekat #VanrednoObrazivanje koji je tu da svim učenicima, profesorima, kao i roditeljima pruži podršku i olakša edukaciju u trenutnom stanju u državi.

Da li si krenuo/la da radiš nešto za šta dosad nisi imao/la dovoljno vremena?

Ipak, pored svog posla oko škole i dalje ostaje previše slobodnog vremena i šta bi bilo najbolje uraditi povodom toga? Moja najveća strast jesu čitanje i crtanje i toplo preporučujem svakome da tokom karantina pročita bar jednu knjigu i pokuša da pronađe sebe u nekoj aktivnosti. Bez obzira na samoizolaciju, internet nam pruža mnoge mogućnosti, kao i mnogo knjiga u pdf formatu. Takođe imam u planu da se u narednom periodu posvetim učenju japanskog i slovenačkog jezika čije je kurseve trebalo da sada pohađam, a koji su naravno odloženi. Svako od nas ima nešto što je tokom svog života želeo naučiti i sada je pravi vreme za to. U ovom trenutku najvažnije je da imamo svest o okolini i ljudima u njoj, kao i da promeni o sebi i svojim bližnjima.

Preporuka za dobru seriju, knjigu, film, igricu?

Obožavam krimi romane i Agatu Kristi, a roman koji bih svima preporučila jeste “Operacija Bagdad”.

Da li bi poručio nešto tvojim vršnjacima (kako da lakše prođu kroz ovaj period I poručio im nešto kao dodatnu motivaciju)?

Ostanimo kod kuće, provedimo vreme s porodicom, razgovarajmo s prijateljima putem video poziva, radimo na sebi i svom zdravlju i pokušajmo da učinimo sve da ovih nekoliko meseci prođe što je najbolje moguće i okrenimo trenutnu situaciju u našu korist. UNSS tim je tu za sve srednjoškolce u svakom trenutku, pratite naš sajt i, ako ste voljni, učestvujete u našim aktivnostima koje će vam doneti lepo i poučno iskustvo, ubijanje vremena i zabavu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *